onsdag, januari 30, 2008

"Intresset ljuger inte"

Idag skriver två undrande VDár i privata fastighetsbolag att hyresgästföreningen skrämmer sina medlemmar. En ganska rolig debattartikel som visar lite insikt men desto mer avsikt. Insikt därför att de, omedvetet?, petar hål på ett huvudargument för privatisering av allmännyttan, nämligen att så få bor i privata hyreslägenheter. Debattörerna skriver, "I Stockholm är det redan idag fler människor som bor i privata hyresrätter än i kommunens fastigheter". Och avsikt därför att de marginaliserar medborgarna, skattebetalarna, hyresgästerna och medlemmarna till kunder i ett tänkt scenario där de billigt får köpa våra hus.
Om debattörerna verkligen älskade hyresrätten och inte bara såg en möjlighet till att få köpa billiga hyresrätter av allmännyttan till ett förmånligt pris med, ypperligt bra möjligheter till framtida ökade avkastningskrav, så hade de väl kunna bygga privata hyresrätter, gärna i de områden som idag har en övervägande del allmännytta.
Men, just det. Majoritetsskiftet och valet! Visionen från privata byggherrar att kunna öka andelen hyresrätter har helt kommit på skam. Ändrade bostadfinansieringsregler, en politisk majoritet som inte längre markanvisar till hyresrättsbyggande, massiv ombildning av hela innerstaden från hyresrätt till bostadsrätt ger en helt omöjlig ekvation som inte tillåter en kombination av samhällsnytta och vinst. Och då går vinst före.....
Det låter falskt i de uppspelade tonerna från den privata VD sidan. Jag säger bara BOULTBEE!
Istället för att försöka slå mot hyresgästföreningen borde debattörerna ägna kraft åt att påverka den insnöade politiska ledningen i Stockholm, som i och för sig har god retorik och fina ambitioner, men som i praktiken slagit sönder en tight och operativ verksamhet med fokus på byggande med resultat. Varför har inte staden längre någon samordning för att möta byggherrar? Varför har bygggandet av småhus i princip avstannat? Varför får inte allmännyttan några markanvisningar längre? Varför vill inte privata bolag bygga hyreslägenheter längre.
Fokusera på det istället för att plocka russinen ur kakan i syfte att generera högre vinst till era aktieägare. Att en del hyresgäster blir skrämda är en självklarhet och naturligt. Hyresgästerna i allmännyttan är inte dumma i huvudet. De läser tidningar som folk gör mest och kan dessutom läsa innantill. Inte minst artiklarna om hyreshöjningarna i privatiserade fastigheter, (typ Boultbee), försämrad förvaltning och service med mera.
Hur bra krav moderater än ställer i första läget vet vi vanligt folk att money talks och i samma sekund det ges en möjlighet, eller ställs ett krav på ökad avkastning, så kommer fastigheter att säljas vidare till nästa privata bolag. Det är inte ont om lycksökare. Vem garanterar då att det ställs krav. Att det är långsiktigt förvaltande. Att servicenivåer upprätt hålls?
Hur bra dessa debattörers egna bolag förvaltar sina fastigheter och svarar mot sina hyresgästers krav och behov säger inget om andra privata fastighetsägare. Det finns bra det finns dåliga men i sammanhanget att allt skall privatiseras i moderaternas Stockholm, även bostäderna, så är det ointressant.
Intresset ljuger som sagt inte! Men det är ändå snällt att försöka hjälpa ett sargat moderatparti och dess företrädare, som inte har det lätt i opinionen, som har retat upp och skrämt hyresgäster, som hela tiden kört med dold agenda och som inte velat avslöja vilka som skall få köpa fastigheterna.
kanske har vi idag fått se två intresserade? Då har de ju allt intresse att försöka vända mediabilden och fokus bort från det som sker med feta rubriker om hyresgästföreningen. De som kommer att göra pengar på dessa affärer gnuggar säkert händerna i förtjusning.