tisdag, januari 15, 2008

Protesterna mot moderaternas politik fortsätter!

Så här ser det ut i en typisk portuppgång i Högdalen. I alla fall där moderaterna nu, i tysthet, driver igenom utförsäljningar av allmännyttan till privata fastighetsägare. Detta gör man utan insyn, utan möjlighet till påverkan och utan förvarning i valet 2006. Protestlistor, namninsamlingar och demonstrationsuppmaningar trängs på informationstavlorna. Bland hyresgästerna är upprördheten stor. En mycket berättigad upprördhet som lätt leder till att fler vill aktivera sig i kampen mot moderatstyret i Stockholm.
Ikväll går startskottet för en upptrappning i protesterna. I Rågsved, Hässelby och Skärholmen, arrangerar Stockholms arbetarekommun möten för att både protestera mot planerna om privatisering men också för att lyssna till synpunkter och åsikter från dem som nu drabbas.
För drabbas är rätt ord. Hyresgästerna i dessa stadsdelar har många gånger gjort ett aktivt val att de vill bo i allmännyttan, många har bott i kåkarna sedan de byggdes och nu tvingas de att åse hur moderaterna utan skrupler kör över dem som hyresgäster.
Ett tydligt exempel på hur långt det är mellan ord och verklighet kan man se i kommande ärenden till stockholmshems styrelsemöte på torsdag. Förutom ombildning och avstannat bostadsbyggande skall affärsplanen för 2008 behandlas.
Där tar företagsledningen upp strategi och mål för 2008. Styrelsen skall fastställa förslaget. Bland annat står att läsa:
"De viktigaste målen för perioden är att satsa på utsatta områden för att göra dem tryggare, att bidra till att uppnå av staden uppställda mål inom bostadbyggandet", en annan intressant strategi dyker upp på sidan 29 i dokumentet;
"Våra hyresgäster skall känna sig trygga och delaktiga i bostadsområdena, känna trivsel och tillhörighet"........
SURE! Moderaterna är ju som bekant en obefintlig garant för de flesta av dessa viktiga ledord.
Det skall bli intressant att få höra hur väl de ledorden stämmer överenns med hyresgästernas upplevelse i de aktuella och berörda områdena, bland annat hyresgästerna på Askersundsgatan i Rågsved som nu skall ut på marknaden, antagligen till en försenad mellandagsreapris.
Jag hoppas att hyresgästföreningens demontration den 21 januari klockan 18.00 utanför stadshuset blir en kraftfull protest som hörs ända in till politikerna i rådssalen.