måndag, januari 28, 2008

Drömlya på Söders höjder, eller, vart tar intern-kötiden vägen?

Nästa dråpslag mot hyresgästerna som riskerar att få sina bostäder utsålda till privatintressen är på väg att blottläggas i offentligheten. Det är nämligen på det viset att samtliga hyresgäster som har en upparbetad internkötid för byte av lägenhet inom sitt bostadsföretag, i och med en eventuell utförsäljning, blir av med sin kötid!
Detta är ytterligare en absurd konsekvens av moderaternas privatiseringsiver. Trots löften om att allt skall bli bättre kan nu alltså ännu en ordentlig försämring drabba enskilda Stockholmare som gjort ett aktivt val och bor i allmännyttan.
Internkö systemet är ett bra verktyg som premierar trogna hyresgäster som av någon anledning behöver större eller mindre eller kanske anpassat boende. I ett slag försvinner möjligheten.
Detta kan komma att drabba den äldre som förberett sig inför ålderdom och kanske sviktande hälsa. Många äldre bor i trevånings hus utan hiss. Nu blir de av med möjligheten att kunna flytta till ett bra och tillgängligt boende på ålderns höst.
Eller så kan det drabba barnfamiljen som väntar tillökning och behöver större. Eller familjen med tonårsbarn som flyttar till eget och därför behöver mindre lägenhet.
För några veckor sedan träffade jag en kvinna i Rågsved. Hon hade nyligen flyttat dit. Från Farsta området där en BRF var under bildning. För att inte bli av med sin internkötid ordnade hon ett byte på egen hand, för att pröva på boendet i Rågsved och ha möjligheten till att flytta intern i Stockholmshem om det inte var ett bra boende.
Kvinnan var i upplösningstillstånd, vid en försäljning av fastigheterna på Askersundsgatan ryker hennes internkötid, som hon verkligen varit försiktig med.
Hur långt är moderaterna och dess stöd i form av KD och FP beredda att gå för att sälja de gemensamma tillgångarna. Här hamnar enskilda människor i riktig knipa.
Idag lägger jag en skrivelse till Stockholmshems VD och ordföranden Björn Ljung (fp).
Mitt krav är att alla hyresgäster skall få behålla sin internkötid vid en eventuell försäljning. Jag hoppas att det blir bifall, för hyresgästernas skull.