tisdag, januari 22, 2008

Ingen koll på pengarna!

En stor skandal är under uppsegling i privatiseringarnas kölvatten! En kvinna är häktad misstänkt för förskingring av skattemedel utbetalade till ändamålet förskola. Dessutom har det framkommit att kvinnan driver hemtjänstföretag i 7 stadsdelar.
Det är uppenbart att det saknas rutiner för uppföljning och kontroll av de privata utförarna. Det handlar inte bara om att skattepengar fuskas bort eller riskeras att fuskas bort, får verkligen de äldre eller förskolebarnen och deras föräldrar den verksamhet och den kvalité de har rätt till?
Det enda rätta är att kommunstyrelsen tar initiativet till sanktionsmöjligheter mot fuskare och fifflare och samtidigt säkerställer hållbara rutiner för uppföljning av utförare.
Vilket perspektiv har då ansvarigt borgarråd på det som hänt?
Citat från Radio Stockholm;

"- Man kan bli bestört över att medborgare inte ser allvarligare på ett uppdrag som man har fått av staden. Vi har gett henne ett förtroende i från staden att driva både förskolor och äldreboenden, och så visar det sig att det hanteras på det här sättet. Vi måste dock fortfarande säga att hon är inte dömd än, men hon sitter häktad och det gör man inte utan vidare, säger Eva Samuelsson."
För det första det är den som lägger ut våra gemensamma verksamheter på entreprenader som är beställare och ansvarar för att det blir rätt. Man kan inte bara slå an en ledsam moraliskt indignerad ton och slå sig till ro, ta ansvar!
För det andra det handlar inte om en "medborgare", det handlar om en företagare som misstänks ha utnyttjat bristande kontroll och obefintliga rutiner för uppföljning för egen vinning. Vem står bakom linjen allt som inte är myndighetsutövning skall privatiseras? Ja, krisdemokraterna har ju hitintills inte sagt emot moderaterna i något ärende.
Detta är någonting som måste tas tag i omedelbart.
Följande citat från gårdagens Radio stockholms säger väl allt! ;

"– Ett system som gjort för bedragare. Det finns ingen kontrollfunktion, man bara uppger ett belopp som man vill ha, och så får man det utan att utbetalaren kontrollerar om det finns ett behov. Om jag är rätt informerad, så har man ingen form av kontroll eller uppföljning, säger kammaråklagare Björn Rosenlöf."
Borgarna brukar ju skryta med hur bra koll de har på pengarna, vad säger finansborgarrådet?