tisdag, oktober 13, 2009

Det känns igen......

Så är ytterligare ett stort projekt stoppat! Man kan ha olika uppfattningar om själva sakfrågan, alltså huruvida ombyggnationen av Stockholms stadsbibliotek var ett bra eller dåligt projekt. Eller om man vill uttrycka det tydligare, om det förstörde Asplunds "arkitektoniska pärla" eller om projektet i en helhet skulle lyfta hela området, inklusive Odenplan och ner mot Norra station, en ny magnet!
Om man bortser från dessa uppfattningar så tycker jag att det finns ett större problem med detta stoppade projekt, ja, eller flera problem.
1. Hur kan ett stort projekt som ägts av två majoriteter över två val, över blockgränserna, dödas genom ett blogginlägg av kulturborgarrådet?
2. Återigen har mellan 20 och 30 miljoner kronor kastats i sjön genom förgävesprojektering, tävlingar och uteblivet slutresultat!
3. Ännu en gång sviker borgerligheten projekt som de i opposition varit pådrivande i.
4.Ett till projekt som handlar om utvecklingen av Stockholm dör till följd av att borgerliga politiker inte orkar driva och slutföra större kontroversiella förslag och ideér.
Listan skulle kunna göras lång, inte minst om man tänker tillbaka till förra gången borgarna skenutredde vägdragningar och förförra gången de styrde inte orkade med Slussenärendet.
Håhåjaja! Stockholm känns förbannat tråkigt utifrån detta bevarande perspektiv. Var finns det nya, spännande utmanande som kan leva sida vid sida med det etablerade historiska Stockholm. var finns det som i vår tid sätter avtryck och som Stockholmare om några generationer med stolhet visar upp internationellt och skryter med?
Det som ändå riktigt får mig att undra om jag drack för mycket kaffe imorse var ändå rubriken på insidan i SVD, "Slussen kan få nytt bibliotek". Helvete tänkte jag, nu blir det inget nytt slussen heller för nu ska det återigen, fem i tolv, utredas hur ett nytt bibliotek ska inrymmas i nya slussen. För det är alliansen övertygad om. Hur länge har de varit övertygade? Hur ser den demokratiska processen ut i stockholm?
Glöm kommunala beslutsgångar och ärenden. Glöm delaktighet och inflytande. Glöm dialog och samförstånd. Glöm medborgarperspektivet och brukare.
Nu är det kulturborgarrådets blogg som gäller!
Det är där borgarna i stadshuset presenterar framtiden.
bevare oss väl för denna utveckling....