måndag, november 26, 2007

Bevara konsten och historiken i Folkets Hus!

Häromdagen var jag inbjuden att tal på temat, - Äldre i Stockholm. Platsen för detta evenemang var Park Folkets Hus i Örby, en utav de äldsta ideellt drivna folkets husen i landet. En praktbyggnad med snickargjädje mitt i villaområdet.
Förutom den lokal dit jag var bjuden var hela folketshus uppbokat och i varenda vrå fanns det pastellfärjat klädda yngre personer. Av ljussättningen förstod jag att det pågick en filminspelning. Jag hade bara delvis rätt.
I Folkets hus och arbetarrörelsens hjärta, bland fanor och affischer från sundsvallsstrejken 1879 pågick en reklamfilminspelning för JÄGERMEISTER till den tyska marknaden. Jag tyckte väl att jag kände igen en av huvudpersonerna från Lottoreklamen. (se bild)
Detta om något borde väl tydligt visa att det går att kombinera den traditionella Folketshus verksamheten med kommersiella förhyrningar.
För Folkets Hus i Tiden, skål ta mig fan!



tisdag, november 20, 2007

Framtvingade ombildningar ett faktum!

Ännu har ingen från stadshusmajoriteten berättat öppet om vad avsikten är med de planerade stora utförsäljningarna som jag skrivit om tidigare vecka. I innerstaden är intresset högt och en majoritet av de allmännyttiga bostäderna ombildas i snabb takt. Nya skrämmande siffror avslöjar stopp i bostadsbyggandet av nya allmännyttiga bostäder och nu har jag tyvärr fått rätt i mitt påstående att ytterstadens boende skall tvingas till ombildningar. De skall göra det med hotet hängande över sig att deras fastigheter annars säljs till privatvärdar.
Att bo i allmännyttan är ett aktivt val som hyresgästerna har gjort. Jag har tidigare sagt att borgarna skapar ett omoraliskt tryck på hyresgästerna att ombilda til bostadsrätt för att slippa säljas på den öppna marknaden. Ordföranden i Stockholmshem, (fp), hävdade i förra veckan att det inte alls var avsikten och att sådana hot, (som har kunnat bevisas), inte skall accepteras! I morgonsoffan i tv4, tyckte bostadsborgarrådet (m) att det bara vore bra om hyresgästerna kom på bättre tankar i ombildningsfrågan.
SLUTSATS!
Det som hänt är en medveten strategi från alliansen i stadshuset för att tvinga fram ytterligare ombildningar för att kunna visa på resultat i ytterstaden. (Retoriken de gick till val på var ju egenmakt för marginaliserade förortsbor, inte att göra innerstaden till ett rikemansreservat)
Nu strömmar information in om att hyresgästerna mycket riktigt har blivit rädda utifrån att uppgifter om försäljningarna till privata intressen har blivit allmänt känt.
Snabbinkallade bostadsmöten med ivriga konsulter där förträffligheten med ombildning är det enda budskapet har blivit en konsekvens av borgarnas strategi.
I Högdalen vill framförallt äldre hyresgäster, många har bott både 30-40 år i området och valt allmännytta, prata om sin upprördhet och oro inför utvecklingen. De stannar mig i centrum. Telefonsamtal från boende berättar om 80-90 åringar som blivit sängliggande av oron inför framtiden. Grannar ställs mot grannar och människors sämsta sidor kommer till tals när de som klargör att ombildning är otänkbart kallas för kommunister... Intresset ljuger inte... och människor agerar instinktivt när de hotas.
Det som nu sker manar till eftertanke, vilket ansvar skall åvila den politiska majoriteten för att odemoratiska framtvingade processer kring ombildning nu verkställs?
Svaret är enkelt och självklart.
Allt ansvar vilar kollektivt på moderater, folkpartister och kristdemokrater i Stockholms politiska ledning i stadshus och stadens bolag.
Det jag hoppas på är civilkurage från några politiker att stoppa upp och sansa den förändring av bostadspolitiken som vi nu ser.
När det gäller kulturfastigheterna kan vi lita på folkpartister som förstår att det inte går att lita på enskilda intressn för at bevara kulturarv. Förhoppningen är att fler också skall begripa bostadspolitikens helhet och sammanhang utifrån den sociala dimensionen, social housing är inte något som är förenligt med generell välfärd och minskade klyftor i samhället.
Behöver jag säga att jag anmält agerandet till både de förtroendevalda revisorerna och stadsrevisorn, även formellt tycker jag att det finns mycket i övrigt att önska....



tisdag, november 13, 2007

Utförsäljningsplanerna fortsätter!

Idag kunde hyresgästerna i Högdalens allmännytta vakna upp till ett kallt och vintrigt Stockholm. Fotot föreställer stålbogavägen där Familjebostäder planerar utförsäljning till privata intressen.
Idag kan jag dessutom avslöja att stockholmshem värderar 1421 lägenheter i bland annat Rågsved, detta för att sälja till privata fastighetsägarintressen. Igår presenterades denna lista för Stockholmshems styrelse, kompletterat med en muntlig information att det inte finns något underlag eller färdiga planer på utförsäljning.. Yea Right?!!
Den ursprungliga frågan som jag väckte i början på oktober handlade om hyresgäster som var oroliga för att ombildningskonsulter hävdade att "om de inte köper själva kommer fastigheten säljas". Jag hävdar med bestämdhet att detta skapar ett omoraliskt hårt tryck på de hyresgäster som faktiskt valt en allmännyttig bostadsvärd att, trots ovilja, ändå fundera på att ombilda för att slippa privatvärdar.
Ordföranden i Stockholmshem har tagit kraftfullt avstånd från sådant arbetssätt, igår kunde han dock inte säja vad som händer om hyresgästerna nu efter avslöjandena om pågående värderingar faktiskt ändrar sig och nu vill ombilda.
Det ansvariga borgarrådet är dock mindre blygsam och uttryckte, i direktsänd tv4 nyhetsinslag, den mycket tydliga åsikten att det i sådana förekommande fall var bara bra om det nu kommer hyresgäster som vill ombilda.
Tyvärr verkar jag ha fått rätt i mina tidigare påståenden att det man nu gör är en medveten strategi, (eller möjligtvis en bieffekt av agerandet), att ytterstadens hyresgäster med ett överhängande utförsäljningshot skall ompröva sitt ointresse till ombildning...
Fortsättning följer; igår gjorde ordföranden ett inlägg på styrelsen för Stockholmshem att vi antagligen skulle ha ett ärende om utförsäljning klart till första mötet 2008.
(trots att det inte finns några utförsäljningsplaner, eller tidsplaner för genomförande, eller skriftliga underlag eller tjänsteutlåtanden eller....
Undrar just vilka som mer sitter med i den arbetsgrupp som förberett detta sedan i somras? (Förutom Stockholmshems fp ordförande)
Varför detta hemlighetsmakeri?



måndag, november 12, 2007

Utförsäljningplanerna avslöjade!

Utförsäljningsplanerna från den borgerliga alliansen har avslöjats. Den enda borgerliga politiker som uttalat sig har tyckt att det är olyckligt att styrelserna i bolagen har hållts utanför och att arbetet har skett i lönndom.
Ikväll klockan 17.30 har Stockholmshem AB ett x-tra styrelsemöte med en enda punkt på dagordningen, muntlig information omkring ägaridrektiv avseende aktiv fastighetsförvaltning...
Hur länge tror de borgerliga allianspolitikerna att de kan gömma sig bakom floskler och bakbundna tjänstemän?
Erkänn, detta är er plan b, där ni inte lyckats sälja till bostadsrätter, straffar ni nu hyresgästerna med utförsäljning till privata fastighetsintressen. Dvs i ytterstaden.
Innerstaden ombildas nu i rask takt, nyproduktionen av allmännyttiga hyresrätter har i princip upphört och nu, utförsäljning till privata intressen där hyresgästerna gjort sitt aktiva val att vilja bo i allmännyttan.
Detta pratade alliansen ingenting om i valrörelsen, det som nu görs är att allmännyttan marginaliseras, något som moderater alltid pratat om och försökt att driva igenom på olika sätt under årens lopp.
Varför är Folkpartisterna och Kristdemokraterna så tysta, antagligen har de också munkavle och går i husses ledband...
Hoppas att protesterna blir massiva över denna nya politiska inriktning utan insyn från opposition och allmänhet. detta leder till marginalisering, ännu större utanförskap och att ungdomar får ännu större svårigheter att komma in på bostadsmarknaden.



måndag, november 05, 2007

Utförsäljning till vilket pris?

Foto: Talk Hotel, Älvsjömässan.
Jag misstänker stark att den borgerliga alliansen, med moderaterna i spetsen, förbereder en utförsäljning av allmännyttiga bostäder, över huvudet på hyresgäster. Detta har jag tagit upp och ställt frågor omkring i min egenskap av vice orförande i Stockholmshem AB.
Egentligen är det ju bara vad man kan förvänta sig av ett gäng som har satt upp varenda kommunalt driven verksamhet på en lista för utförsäljning/upphandling. I opposition och i valrörelsen talade sig borgerliga politiker varma för att ytterstadens marginaliserade medborgare skulle få chansen att äga sin egen bostad. Med facit i hgand vet vi att det handlade om innerstaden och att det inte är någon större rusch i förortens ytterstadsområden.
Nu förbereder säker de sig på plan B, (som enligt min mening ligger närmare moderaternas innersta önskningar, mer än ombildning, nämligen), att sälja allmännyttan till privata intressen.
Förra mandatperiodens vice ordförande tillika en av de styrande i staden idag, drev tesen att allt offentligt ägande är stöld av privat egendom.... Det finns några sådana uttryck i texter från förra oppositionstiden på Stockholmshem. På Moderaternas partistämma drev stockholmsmoderater kraftigt tesen att allmännyttans hyresledande roll skulle avskaffas, de förlorade som tur är den omröstningen...
nedan följer en skrivelse jag lade på stockholmshems styrelsemöte den 25 oktober. Jag tror att fler än jag vill ha bedsked i denna fråga:
Frågeställning kring uppgifter angående förestående utförsäljning av Stockholmshems allmännyttiga bostadsbestånd i delar av ytterstaden.

Från flera olika håll, bland annat från oroliga hyresgäster, har frågan ställt huruvida fastigheter som inte är aktuella för ombildning istället är aktuella som objekt att säljas till den privata fastighetsmarknaden.

Genom telefonsamtal har hyresgäster informerat undertecknad om att ”ombildningskonsulter” i sin iver att övertala enskilda hyresgäster om att de skall vara med på en ombildning, har använt argumentet att fastigheten annars kommer att säljas till privat värd.

I en skriftväxling via e-post, samt per telefon vid två tillfällen med VD, och en gång med ordföranden, har det framkommit uppgifter om att det pågår ett utredningsarbete med syfte att förbereda kommande försäljningar i de fall hyresgäster i framförallt ytterstaden väljer att inte vilja ombilda.

Utifrån både rykten och faktiska telefonsamtal om att konsulter skulle ”hota” hyresgäster med försäljning om de inte går med på ombildning så borde VD omedelbart genom olika kanaler, intern samt via hemsida dementera att detta inte är sant.

Med anledning av detta vill jag för tydlighetens skull återigen väcka ett antal frågeställningar till VD.

Finns det ett formellt eller informellt uppdrag att VD skall förbereda försäljning av hela eller delar av fastigheter inom Stockholmshem AB´s allmännyttiga bostadsbestånd?
Om detta uppdrag finns, eller liknande, vem har gett detta uppdrag?
Hur ser tidsplanen ut för förberedelser, framarbetande av underlag samt genomförande?
När blir detta i så fall en öppen fråga för styrelsen att ta ställning till?
Finns det några utpekade områden som särskilt studeras i detta syfte?
Hur många fastigheter/lägenheter kan i så fall vara aktuella för försäljning?

Stockholm den 25 oktober 2007

Leif Rönngren (s)
Vice ordförande Stockholmshem AB