tisdag, november 20, 2007

Framtvingade ombildningar ett faktum!

Ännu har ingen från stadshusmajoriteten berättat öppet om vad avsikten är med de planerade stora utförsäljningarna som jag skrivit om tidigare vecka. I innerstaden är intresset högt och en majoritet av de allmännyttiga bostäderna ombildas i snabb takt. Nya skrämmande siffror avslöjar stopp i bostadsbyggandet av nya allmännyttiga bostäder och nu har jag tyvärr fått rätt i mitt påstående att ytterstadens boende skall tvingas till ombildningar. De skall göra det med hotet hängande över sig att deras fastigheter annars säljs till privatvärdar.
Att bo i allmännyttan är ett aktivt val som hyresgästerna har gjort. Jag har tidigare sagt att borgarna skapar ett omoraliskt tryck på hyresgästerna att ombilda til bostadsrätt för att slippa säljas på den öppna marknaden. Ordföranden i Stockholmshem, (fp), hävdade i förra veckan att det inte alls var avsikten och att sådana hot, (som har kunnat bevisas), inte skall accepteras! I morgonsoffan i tv4, tyckte bostadsborgarrådet (m) att det bara vore bra om hyresgästerna kom på bättre tankar i ombildningsfrågan.
SLUTSATS!
Det som hänt är en medveten strategi från alliansen i stadshuset för att tvinga fram ytterligare ombildningar för att kunna visa på resultat i ytterstaden. (Retoriken de gick till val på var ju egenmakt för marginaliserade förortsbor, inte att göra innerstaden till ett rikemansreservat)
Nu strömmar information in om att hyresgästerna mycket riktigt har blivit rädda utifrån att uppgifter om försäljningarna till privata intressen har blivit allmänt känt.
Snabbinkallade bostadsmöten med ivriga konsulter där förträffligheten med ombildning är det enda budskapet har blivit en konsekvens av borgarnas strategi.
I Högdalen vill framförallt äldre hyresgäster, många har bott både 30-40 år i området och valt allmännytta, prata om sin upprördhet och oro inför utvecklingen. De stannar mig i centrum. Telefonsamtal från boende berättar om 80-90 åringar som blivit sängliggande av oron inför framtiden. Grannar ställs mot grannar och människors sämsta sidor kommer till tals när de som klargör att ombildning är otänkbart kallas för kommunister... Intresset ljuger inte... och människor agerar instinktivt när de hotas.
Det som nu sker manar till eftertanke, vilket ansvar skall åvila den politiska majoriteten för att odemoratiska framtvingade processer kring ombildning nu verkställs?
Svaret är enkelt och självklart.
Allt ansvar vilar kollektivt på moderater, folkpartister och kristdemokrater i Stockholms politiska ledning i stadshus och stadens bolag.
Det jag hoppas på är civilkurage från några politiker att stoppa upp och sansa den förändring av bostadspolitiken som vi nu ser.
När det gäller kulturfastigheterna kan vi lita på folkpartister som förstår att det inte går att lita på enskilda intressn för at bevara kulturarv. Förhoppningen är att fler också skall begripa bostadspolitikens helhet och sammanhang utifrån den sociala dimensionen, social housing är inte något som är förenligt med generell välfärd och minskade klyftor i samhället.
Behöver jag säga att jag anmält agerandet till både de förtroendevalda revisorerna och stadsrevisorn, även formellt tycker jag att det finns mycket i övrigt att önska....