onsdag, mars 03, 2010

Mona Sahlin besökte söderortspolisen!


I förmiddags besökte Mona Sahlin (s), Söderorts polismästardistrikt och fick där träffa företrädare för polisen och de olika projekt som bedrivs gentemot ungdomar i området. Under drygt 1½ timme fick vi möjlighet till ett bra samtal om polisens pågående arbete med ungdomar i riskzonen, medling och brottsofferstöd, lokala poliskontorssatsningen samt arbetet med att bekämpa narkotika användning bland ungdomar. Trots tuffa förutsättningar bedriver polisen ett bra arbete, med stort engagemang och tydliga mål. Mona hade många frågor om hur ungdomarna har det, hur brottsligheten ser ut och vad hon själv, och en kommande RödGrön regering, kan göra för att ge polisen ännu bättre förutsättningar för sitt arbete. Resursfrågan kom självklart på tal, men också behovet av att organisera sig rätt och samverka med övriga goda samhällskrafter i kampen mot brott. Bland annat andra myndigheter, kommunen, men även föreningar, frivilliga och ungdomarna själva.
På mötet var också Said och Adian som är anställda i ett projekt som heter SPIRA. Under 13 månader får de arbeta hos polisen med möjlighet till fortsatt anställning och kanske vidare till polishögskolan. Mona hoppades i alla fall det! Och självklart ungdomarna själva.
Efter ett erbjudande från Linda, från Bagarmossens poliskontor, frågade Mona om det var OK att hänga på ut någon gång i maj, vilket mottogs med glädje. Mona är alltså på gång till söderort igen.
För mig som ordförande i polisnämnden var det också lärorikt och spännande. Det är på sin plats att upprepa den gamla sanningen att förtroendevalda verkligen behöver komma ut i vardagen, från mötesrummen och dagordningarna.
Mona tog med sig erfarenheterna och kommer tillbaka. Själv tar jag med mig önskemålet från polisen, det om utökad samverkan med socialtjänsten och samlokalisering. Budget får inte bli ett problem i ett framgångsrikt preventivt arbete, eller när brotten ska klaras upp.
Avslutningsvis, polisen var snäll, nästan för snäll, när de kommenterade förändringarna inom den kommunala verksamheten. Det som de kallade prioritering och organisationsförändring från kommunens sida skulle jag vilja beskriva i termer neddragning och besparing.
I Söderort har den borgerliga politiken inneburit färre fältassistenter, neddragning av ungdomsmottagningar och stora besparingar på resurser till skolorna för att möta barn i behov av särskilt stöd.
Polisen enbart kan inte lösa alla problem, här måste alla hjälpas åt, något som blev tydligt att polisen gärna gör på dagens studiebesök med Mona.

Etiketter: ,