tisdag, februari 23, 2010

Vänd inte ungdomarna ryggen!


Ungdomsarbetslösheten stiger. Vart tog de utlovade jobben vägen? Löften om nya jobb från de borgerliga, jobb både i offentlig sektor och den privata sektorn, har svikits.
I Årsta-Enskede Vantörs stadsdelsnämndsområde är ungdomsarbetslösheten skrämmande hög.
Istället för att tvista om hur hög den är så är det bra att slå fast att den är oacceptabel.
Det finns inget som är så förödande än att inte vara behövd, att inte vara efterfrågad och att inte ha varken jobb eller sysselsättning. Den borgerliga politiken på området har varit kontraproduktiv. Kommunen möter inte ungdomarna med jobb, utbildning eller sysselsättning. De möts istället av en stressad myndighetsorganisation som inte är sammanhållen och som inte har möjlighet att lösa uppgiften beroende på borgerliga besparingar och politiska prioriteringar som spär på problemen istället för att lösa dem.
Använd vår gemensamma sektor för att skapa ingångsjobb, ungdomar behöver få in en fot på arbetsmarknaden. Arbetsuppgifter saknas inte, behoven inom kommunens ansvarsområden är oändliga.
Skapa praktikplatser gärna i kombination med arbetsplatsförlagd utbildning.
Bygg ut utbildningen för de unga vuxna som inte klarat skolan, eller som tröttnade på skolan och som nu behöver en andra, eller tredje, chans.
Detta skulle kunna göras idag! Borgerlighetens och näringslivets lösningar, att öka klassklyftorna, att öka skillnaderna mellan grupper, att slå sönder sammanhållning och ställa grupper mot varandra genom att rasera arbetslöshetsförsäkringen, bland annat, är en väg som leder till ojämlikhet, orättvisa och motsättningar. Det föder utanförskap och ett otryggare samhälle för alla. Däremot är exempelvis Svensk Näringslivs chefsekonoms uppfattning, den om att införa ungdomslöner, en del i den borgerliga, (moderata strategin), att krossa facket, splittra arbetarrörelsen och urholka kollektivavtalen.
Tillbaka till ungdomarna. Vänd dem inte ryggen. De behöver jobb, sysselsättning eller utbildning. Detta kommer inte de borgerliga att lösa! Jobben blir den viktigaste frågan i höstens val. Det är hur den borgerliga, (moderata), regeringen lyckats med jobb politken som de ska mätas mot när valdagen är inne. Sa Reinfeldt.
I Årsta-Enskede vantörs årsredovisning för 2009 framgick det att ungdomar som var i behov av försörjningsstöd, (socialbidrag), av det skälet att de var arbetslösa, fick träffa psykiatrin organiserat genom jobbtorgsverksamheten. De är inte sjuka, de behöver jobb!
Det är sjukt! En sjuk åtgärd utifrån en sjuk politik.
Det är dags för en socialdemokratisk politik för att utrota ungdomsarbetslösheten. Jobben är en utav grundpelarna i ett välfärdssamhälle. Och att kunna ta sig till jobbet (maa bilden)

Etiketter: