måndag, februari 15, 2010

Bra granskning av svd!

Svenska Dagbladet har under en tid granskat äldreomsorgen i stockholm. Granskningen blottlägger bristerna som den förda politiken inte löser utan snarare bidrar till att förvärra. Det handlar om åtstramning, nedläggning av verksamheter, (dagverksamheter, avlastningsplatser, servicehus), och neddragning av den tid ett ärende får ta hemma hos de äldre.
En annan åtsramning som löpande har tagits upp i stadsdelarna är den allt hårdare biståndsbedömningen. För en vecka sedan kunde vi konstatera i ett ärende att 38-40% av de som överklagar ett negativt biståndsbeslut , får rätt gentemot kommunen. Det handlar om äldres rätt till särskilt boende eller servicehusboende.
De återkommande skattesänkningarna har lett till att flera tusen personal har sagts upp inom stadens verksamheter. Detta drabbar självklart de som har behov av stöd, hjälp eller omsorg när den egna orken tryter.
Den borgerliga majoriteten biter sig nu fast vid makten med alla medel. Löftesbrott har blivit en vardag när pengar ska sparas för att de med goda inkomster ska få mer i plånboken. De sjuka och de äldre får vackert betala notan.
Äldreborrgarrådet har kort minne. Förra mandatperioden genomfördes den största satsningen istadens historia på kompetensutveckling och förbättringar av den kommunala verksamheten. Två miljarder avsattes totalt att användas under en fyraårsperiod. Av dessa medel gick ca 350-500 miljoner kronor till grundutbildning, fortsbildning och utveckling av arbetsorganisationen för att möta just de äldres behov. Dåvarande oppositionspolitikern Ewa samuelsson tillika nuvarande äldreborgarråd, var kraftfullt emot, inte bara satsningen som helhet, utan varenda krona som då satsades på de äldre genom att utbilda personalen.
Det som borgarrådet också har glömt var att vi lovade och genomförde en ordentlig satsning på fler anställda inom verksamheterna riktade till äldre. Nu behövs det igen, mer än någonsin!
"Tiden för de äldre krymper - stressen växer", skriver svd i sin rubrik. Och skälet är enkelt, skattesänkningarna och privatiseringarna har fått gå före de enskilda äldres behov,
stockholm har blivit kallare...