onsdag, februari 17, 2010

Äldrevården, omsorgen och servicen är valfrågor!

I dagens svd fortsätter granskningen av äldrevården i stockholm. Det är bra att granskningen fortsätter och att bristerna blottläggs. Idag dyker det upp en retorisk fråga. Fotfolket vill ha upp frågan på bordet till valet och tidningens undran om politikerna vill detsamma.
Frågan är redan besvarad. Skillnaden i syn på vad som brister och vad som bör göras åt dessa allvarliga fel och brister går inte mellan fotfolket och politikerna. Skillnaden går mellan vad fotfolket och vi socialdemokrater ser och vill göra åt det å ena sidan, å andra sidan en borgerlighet vars politik i mångt och mycket både skapat och förvärrat problemen under de borgerliga åren.
De borgerliga hävdar med emfas att mer pengar inte löser problem, ett är säkert, den borgerliga politiken med fokus på skattesänkningar, privatiseringar och mer byråkrati är kontraproduktiv och förvärrar problemen.
I varje reservation under de borgerliga åren har vi socialdemokrater mejslat ut den politik som vi går till val på inom äldreområdet. Vi har gjort det i dialog med pensionärerna och deras organisationer i samtal och möten, vi har inhämtat åsikter synpunkter och förslag från de som dagligen arbetar i verksamheterna och vi har lyssnat till de desperata samtal som kommit från de äldre själva och deras anhöriga när kommunen brister i ansvar.
Några slutsatser och förslag som vi finansierat och kommer att finansiera;
Mer personal till verksamheterna, stoppa servicehusnedläggningarna och behåll personal.
Alla över 75 år ska med förenklad biståndsbedömning få makten över vad som ska göras, hur det ska göras, när det ska göras och vem som ska göra det. För oss handlar valfriheten om den enskilde äldres eget val och möjlighet att planera sin egen vardag.
Fler träffpunkter för äldre för att bryta social isolering och ensamhet, äldrecentran som finns ska vara kvar och utvecklas, ökat satsning på pensionärsorganisationerna genom höjda anslag till den viktiga verksamhet PRO och SPF och övriga centrala pensionärsorganisationer bedriver.
Vi tänker införa ett Guldkantskort som ska gynna folkhälsan hos de äldre, nolltaxa för idrottsutövning, satsning på samlingslokaler för dans, motion och studieverksamhet.
I samarbete med de äldres organisationer tänker vi planera, satsa och bygga seniorboenden, trygghetsbostäder och vanliga tillgängliga hyresrätter. idag lägger borgarna ned boenden och säljer ut allmännyttan.
Vi har avsatt 200 miljarder kronor till en kompetensfondssatsning riktat till de viktiga personalgrupper staden har som dagligen utför ett viktigt och livsavgörande arbete inom vården, omsorgen och servicen riktat till de äldre.
Och sist men inte minst, en satsning i reella pengar för att möta behoven bland en åldrande befolkning där fler lever längre, är friskare, men där vi ser att de borgerliga besparingarna har drabbat dem som är i störst behov av stöd och hjälp.
Kommunen har vi för att lösa sådant vi inte själva klarar av att lösa eller organisera, gemensamt och solidariskt.
Svd´s kommentar att Ewa Samuelsson (kd) äldreborgarråd, inte har några förslag är ingen nyhet. Enligt deras egna självgoda syn har de redan genomfört de nödvändiga reformer som behövs för de äldre.
Nyligen kunde man läsa detta i bokslutet, allt är löst, allt är uppfyllt och alla är nöjda, i alla faqll när de borgerliga själva får besluta om sanningen.
det kanske inte är fusk men det är bluff och till hösten blir äldrefrågorna viktiga att ställa borgarna till svars för svikna löften, bristerna i verksamheterna och argumentera för vår socialdemokratiska politik på äldreområdet.
ÄNTLIGEN!

1 Comments:

Blogger VerkligenVerkligheten said...

200 miljoner kronor ska det vara inte miljarder : )

17/2/10 22:49  

Skicka en kommentar

<< Home