måndag, mars 31, 2008

Klimatsäkra Gamla Stan och Slussen!

I helgen såg jag en katastroffilm på temat översvämmning med stort Ö. Hela Londons centrala delar hamnade plötsligt under vatten sedan en flodvåg svept in med förödande kraft. För några år sedan var det på vippen att tunnelbanan översvämmades när vatten nivån i Riddarfjärden steg. Det var någon cm tillgodo. Gamla Stan har varit översvämmad tidigare och det lär ske igen. Nu när ombyggnationen av Slussen står för dörren är avbördningen av Mälaren en utav de viktigaste frågeställningarna att lösa. Viktigare än gestaltning och uppförande. I en utredning som presenterats så framgår det tydligt att det inte behövs en speciellt stor nivåökning av Mälaren/Riddarfjärden för att katastrofen skall vara ett faktum. Stadshuset, Gamla Stan och de centrala delarna runt ikring hamnar snabbt under vatten. Lägg också till att vattenavrinningsområdet som Mälaren samlar vatten ifrån är nästan ända upp i Norrland så har vi snart vår egen möjlighet till att spela in katastrof filmer på plats i huvudstaden. Hur länge dröjer det innan nya Slussen är på plats? Hoppas att vattenavbördningen är löst.....


fredag, mars 21, 2008

Glad Påsk!


En passande högtid att fira. Jag menar Stockholmarna kan ju få lite perspektiv på allt elände om man ställer det i relation till Jesu lidande och död. Jag tror att det är moderaterna som uppfunnit påsken och tagit död på Jesus. Men då hette de moderata församlingspartiet ::-D

onsdag, mars 19, 2008

Övergrepp på demokratin!

Vi var många som trodde att måttet var rågat med informationen som gick ut till boende i ytterstaden inför julen. I dagens tidningar kan man läsa att hela bostadsbestånd är sålt till privata intressen. Över huvudet på alla dem som längtat efter och sett fram emot upprustning av bostäderna och områdena efter många års bristande underhåll.
Nu avhänder sig borgerliga politiker ansvaret. detta är i sig ingenting som förvånar, mer upprör det. Men, även borgerliga politiker måste ta ansvar för sina vallöften.
I valet lovade de att ytterstadsborna skulle få löpa loss och ombilda sina fastigheter. Om de ville. Nu när intresset inte är särskilt högt så struntar de fullständigt i de boende och säljer till privata intressen istället. När berättade de det innan valet?
Hela processen kring Järva är ett politiskt övergrepp på demokratin och grunderna för insyn och delaktighet i viktiga beslut. Det är rent ut sagt rent jävligt att ansvarigt borgarråd dessutom väljer at skylla på socialdemokratin för at berättiga sitt agerande.
Med detta beslut, att sälja till privatintressen förlorar moderaterna sin sista trovärdighet gentemot väljarna i bostadspolitiken. De gamla moderaterna var värdekonservativa, de nya moderaterna är nyliberala, marknaden skall styra och råda.
Oavsett vilket är de samma gamla moderater med samma politik som drabbar de mest utsatta och som fullständigt bortser från hur politikens beslut påverkar och inverkar på mängder utav människors liv och hälsa.
Nu är det många som är sömnlösa av oro! Dock inga moderater uppenbarligen....


torsdag, mars 13, 2008

STÄNGT! (Vart tog valfriheten vägen?)

Igår var jag i Hökarängen, handlade en köttyxa, och höll ett anförande i en till bredden fullsatt lokal. Temat var "Vad lovade de borgerliga partierna innan valet och hur blev det sen..." Det mest närliggande exemplet, den tomma och nedsläckta lokalen, tidigare Hökarängens Närvårdscentral upprör med rätta. Innan valet lovade borgerliga företrädare i flera partier att närvårdcentraler, närakuter och äldrevårdcentraler var viktiga och att det skulle bli fler, vidareutvecklas. Efter valet har de lagts ned! Snacka om valsvek som dessutom drabbar mängder utav enskilda individer, ger sämre vård och dessutom leder till ökade kostnader.
Jag läste i morse att det nu funderas på lätt-akuter runt om. Skälet är ett ökat tryck på akutvården då närvårdcentralerna, äldrevårdscentralerna och närakuterna inte längre finns. Man kan ju undra vad som styr de borgerliga majoriteternas agerande? Prestige verkar vara det som kommer i första hand.
Valfrihet talas det varmt om. Men dagspolitiken och de ogenomtänkta förändringar som moderater och kristdemokrater driver igenom leder till minskad valfrihet, till och med obefintlig valfrihet.
När skall innehållet i verksamheterna få komma i fokus, inte formfrågor och ständiga privatiseringar?
På äldrecentrums seminarie för några veckor sedan, riktat till förtroendevalda, tog forskare upp ett antal goda exempel på hur man framgångsrikt kan utveckla vården och omsorgen. Hökarängens Närvårdscentral framhölls som ett lysande exempel.
Konkret; Arbetssättet möjliggjorde en direkt kontakt mellan läkare på vårdcentralen och de vårdbiträden som arbetade i Hökarängens äldres egna hem. Här kan man tala om en verkligt fungerande vårdkedja utan onödiga mellanhänder. Kvalité och effektivitet på samma gång!
Men kristdemokraters och moderaters ständiga förmåga att lova runt och hålla... har stängt denna exemplariska verksamhet.
Knyt inte näven i fickan, organisera och protestera för att stoppa fler korkade nedläggningar!



måndag, mars 10, 2008

Sovjeternas hus i kaliningrad!


En mycket uppmärksam läsare av min blogg har berättat för mig att det inte var några rymdvarelser som byggde globen. Här får vi ta del utav ett utdrag av en ordentlig historiebeskrivning.

Kaliningrad!
"Sovjeternas hus" i Kaliningrad byggdes under Sovjettiden, på samma tomt där
den gamla kungaborgen i Königsberg stått. Den förstördes under andra
världskriget.
Vilken arkitetktbyrå användes vid globenbygget?

SCI-FI!

Är inte Stockholm vackert? Först har jag liknat Högdalens sopförbränning vid Månbas Alpha, (Nattetid), och så hittar jag Månbas Alpha på min dagliga raska promenad mot stadshuset. Jag har faktiskt inte tidigare lagt märke till Globen områdets arkitektur och vackra fasader. Så fort startraketerna tänts så lyfter globen. Är inte byggnaderna egentligen urgamla, placerade där av rymdvarelser som snart återvänder? Tja, om det tar iväg grejerna igen kanske stadens styre äntligen kommer igång med byggandet av en större evenemangsarena. Det skulle i alla fall bli ett lyft...