måndag, mars 31, 2008

Klimatsäkra Gamla Stan och Slussen!

I helgen såg jag en katastroffilm på temat översvämmning med stort Ö. Hela Londons centrala delar hamnade plötsligt under vatten sedan en flodvåg svept in med förödande kraft. För några år sedan var det på vippen att tunnelbanan översvämmades när vatten nivån i Riddarfjärden steg. Det var någon cm tillgodo. Gamla Stan har varit översvämmad tidigare och det lär ske igen. Nu när ombyggnationen av Slussen står för dörren är avbördningen av Mälaren en utav de viktigaste frågeställningarna att lösa. Viktigare än gestaltning och uppförande. I en utredning som presenterats så framgår det tydligt att det inte behövs en speciellt stor nivåökning av Mälaren/Riddarfjärden för att katastrofen skall vara ett faktum. Stadshuset, Gamla Stan och de centrala delarna runt ikring hamnar snabbt under vatten. Lägg också till att vattenavrinningsområdet som Mälaren samlar vatten ifrån är nästan ända upp i Norrland så har vi snart vår egen möjlighet till att spela in katastrof filmer på plats i huvudstaden. Hur länge dröjer det innan nya Slussen är på plats? Hoppas att vattenavbördningen är löst.....


1 Comments:

Blogger Studenten said...

Jag undrar bara när det är dags att klimatsäkra Slussen och Gamla stan mot avsmältningen av glaciärerna som kommer få Östersjön att stiga och bräckvattnet att rusa in i Mälaren ?

Vart får vi vårt dricksvatten då ifrån ?

Men det är löses väl på samma sätt som med bostadsbyggandet/infrastrukturen och kollektivtrafiken,,,,,,,,,,sen, någon annan gång ;-)

(inget elakt menat, bara ironiskt skrivet då det mesta skjuts på framtiden av dom styrande i stadshuset. Eller som Kjell Olof Feldt skrev i sin bok "-en bra dag i riksdagshuset var när inget hände",,,det säger en del)

Själv ska jag upp på barrikaderna igen vad det gäller Highvalley skatepark.

31/3/08 23:04  

Skicka en kommentar

<< Home