torsdag, mars 13, 2008

STÄNGT! (Vart tog valfriheten vägen?)

Igår var jag i Hökarängen, handlade en köttyxa, och höll ett anförande i en till bredden fullsatt lokal. Temat var "Vad lovade de borgerliga partierna innan valet och hur blev det sen..." Det mest närliggande exemplet, den tomma och nedsläckta lokalen, tidigare Hökarängens Närvårdscentral upprör med rätta. Innan valet lovade borgerliga företrädare i flera partier att närvårdcentraler, närakuter och äldrevårdcentraler var viktiga och att det skulle bli fler, vidareutvecklas. Efter valet har de lagts ned! Snacka om valsvek som dessutom drabbar mängder utav enskilda individer, ger sämre vård och dessutom leder till ökade kostnader.
Jag läste i morse att det nu funderas på lätt-akuter runt om. Skälet är ett ökat tryck på akutvården då närvårdcentralerna, äldrevårdscentralerna och närakuterna inte längre finns. Man kan ju undra vad som styr de borgerliga majoriteternas agerande? Prestige verkar vara det som kommer i första hand.
Valfrihet talas det varmt om. Men dagspolitiken och de ogenomtänkta förändringar som moderater och kristdemokrater driver igenom leder till minskad valfrihet, till och med obefintlig valfrihet.
När skall innehållet i verksamheterna få komma i fokus, inte formfrågor och ständiga privatiseringar?
På äldrecentrums seminarie för några veckor sedan, riktat till förtroendevalda, tog forskare upp ett antal goda exempel på hur man framgångsrikt kan utveckla vården och omsorgen. Hökarängens Närvårdscentral framhölls som ett lysande exempel.
Konkret; Arbetssättet möjliggjorde en direkt kontakt mellan läkare på vårdcentralen och de vårdbiträden som arbetade i Hökarängens äldres egna hem. Här kan man tala om en verkligt fungerande vårdkedja utan onödiga mellanhänder. Kvalité och effektivitet på samma gång!
Men kristdemokraters och moderaters ständiga förmåga att lova runt och hålla... har stängt denna exemplariska verksamhet.
Knyt inte näven i fickan, organisera och protestera för att stoppa fler korkade nedläggningar!



2 Comments:

Blogger Studenten said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

18/3/08 20:15  
Blogger Studenten said...

Tjena Rönngren,
Kan du ta bort dom tidigare inläggen, länkarna leder bara till virus i datorn om man klickar på dom.

18/3/08 20:16  

Skicka en kommentar

<< Home