måndag, december 24, 2007

God Jul från Högdalen!


Ingen snö men lite vitt på toppen!

måndag, december 17, 2007

Vy över Högdalen!


Så här fint och spännande kan det bli om man bygger nytt i befintligt område. I bakgrunden syns pågående Veidekke bygge som också snart är klart! Ytterligare två bra komplement till allmännyttan i området.

fredag, december 14, 2007

Älskling, jag glömde köttyxan!

Matskandalen på ICA med flera butiker har fått konsekvenser för handeln och handlarna. Det är bra! Lurendrejeri och matfusk kan faktiskt riskera livet på de som i god tro handlar mat man utgår från är färsk men som i praktiken är på gränsen till rutten.
Bilden är tagen av en pågående kampanj i tunnelbanan. Med tanke på sommarkänslan kan man väl tro att kampanjen är extrainsatt för att möta konsumenternas vrede och oro, vad vet jag.
Däremot måste jag säga att jag verkligen hajade till när jag såg motivet. Även om kampanjen antagligen handlar om att konsumera närproducerad mat så ter sig bilden för mig som storstads uppvuxen nästan kannabalistisk. Kor och kalvar gosar man med.
Som barn grät jag när vi på sommaren vistades på Gotland och mjölken till frukostflingorna hämtades på bonngård i plåtkanna. Jag grät,och krävde mjölk från affären, inte ko-mjölk.
Jag minns ett utav mina barns första insikter i denna fråga. Det var när vi skulle äta kyckling, och plötsligt, för en sekund, drabbades hon av inskiten att det faktiskt var KYCKLING och inte bara kyckling vi åt. : )
Åter till bilden, vad tänker de, vad säger de? Jag tänker på Snickers reklamen. "Då tar jag mig en snickers", eller på engelska, "grab a bite".
Tänkbar text till ovan beskrivna reklamkampanj!
- Så där ja, då är grönsakerna avklarade, då var det köttet kvar!
- Vad skall vi ha till middag, kalvfärs eller innanlår?
- Jag vet inte, bestäm du!
- Skall vi ta den där prickiga eller den bruna?
- Ta den prickiga, den är sååå sööt!
- Ånej, älskling, jag glömde köttyxan!
- Här darling, låna min högklackade sko, den borde klara biffen........
Muuuuuuu!



onsdag, december 12, 2007

Skrapan säljs!

Nu förbereder moderaterna en utförsäljning av skatteskrapan. Det finns väl all anledning att misstänka att detta görs, inte bara av ideologiska skäl, utan också av det skälet att de verkligen hatade skatteskrapan projektet i opposition. Idag ser de inte hur bra det blivit för studenterna, eller vilket otroligt fräscht tillskott på galleria i ett helt nytt stadsutvecklingskvarter det är. Jag tror att det enda de ser är skrapan som symbol för ett otroligt framgångsrikt och framtidsinriktat socialdemokratiskt styre. De är så förblindade av tidigare framgångsrikt bostadsbyggande, stategiskt utvecklingsarbete ställt i relation till de mycket få positiva exempel de själva kan påvisa efter ett års styre, att de av den anledningen nu driver fram oansvariga och oekonomiska förslag till utförsäljning.
Det är tomt prat att de kommer att garantera studenterna att kunna få bo kvar vid en försäljning. Affärsmässigt är det en överhängande risk att det blir hyresgästerna och skattekollektivet som får pröjsa trångsyntheten!
Igår på Stockholmshems styrelsemöte förvägrades jag återigen möjligheten att få del av information inför de försäljningar som nu skall göras till privatvärdar. Inte ens under hemligstämpel är den borgerliga majoriteten beredd att involvera oss i oppositionen.
Stockholm är till salu, allting skall ut och marknaden jublar över mellandagsrean som kommit tidigt till stockholm och numera pågår året om!
Jag hoppas studenterna som bor i Skrapan protesterar! Jag hoppas Stockholmarna kommer att protestera! Och jag hoppas att borgarna ställs till svars för den politik de nu genomför, en politik som de inte pratade om i opposition eller valrörelse.
Jag avstår från att föra fram några bandyramsor!


måndag, december 10, 2007

SBC ungdomsbostäder Högdalen

Jag tillhör dem som med en viss skepsis brukar betrakta arkitekt bilder inför det att vi politiker skall fatta beslut om markanvisning, planer o dyl. De brukar oftast, till en del, förvilla betraktaren för att göra ett gott intryck. På bilden, tagen i morse med för lite skärpa, är SBC bostäder för ungdomar. Huset smälter väl in och är en riktigt fin ljusklick i vinter mörkret. Det är till och med snyggare än på de ritningar jag såg innan. Detta hus, och grannhuset som blir 14 våningar högt, är båda bostadsrätter. Ett välkommet inslag i ytterstaden. Och dessutom en bättre väg att gå, om man vill ha blandad bebyggelse, än att riva hus, sälja ut till privatvärdar eller dogmatiskt ombilda befintliga hus till bostadsrätter.
Det enda som dagens majoritet har som inte vi hade och som jag är avundsjuk på är att de har en mycket bättre opposition än vad vi hade!!!


Rågsved, 8 trappor, fyra rum min man och jag.....

En riktigt gammal slagdänga. I fredags samlades 15-20 boende från Askersundsgatan som hörsammat inbjudan om en träff. Trots regn och kyla stannade även Rågsvedsbor på språng till för lite glögg och samtal i vintermörkret. Upprördheten är stor kring beskeden att fastigheterna just nu värderas för att eventuellt säljas till privata intressen. Alla ville veta mer. Det går som bekant inte eftersom alliansen i stadshuset fortfarande mörkar hela frågeställningen. Varför tar de inte seriöst på sitt uppdrag och informerar om vad de tänker göra, öppet? Hela denna affär är väldigt märklig, moderater brukar inte dölja det faktum att de tycker att allt skall vara privat och att kommuner inte skall äga någonting, varför hanterar de denna fråga annorlunda? Är det för att de vet att stockholmarna gillar sin allmännytta och att de flesta inser behovet av densamma?
Vem vet?
Detr enda som är riktigt säkert är att jag återkommer med mer information efter styrelsemötet i Stockholmshem AB imorgon.
Där har en ny punkt förts upp på dagordningen,
"17. Information om och eventuellt beslut avseende åtgärder för aktiv fastighetsförvaltning (muntligt)."
Bakom denna byråkratsvenskaformulering döljer sig utförsäljningarna.
Undrar vad vi eventuellt skall fatta beslut om, det finns inget ärende att ta ställning till.............


tisdag, december 04, 2007

Askersundsgatan Rågsved

275 lägenheter på Askersundsgatan värderas just nu med avsikten att de antagligen skall säljas ut. Det är alla de synliga höga husen i bakgrunden på den mellersta bilden. Oron är stor för vad som kommer att hända, alliansen ger inga besked i frågan, vilket i sig är väldigt märkligt och oshysst mot hyresgästerna. Jag har träffat några hyresgäster, de undrar varför de skall säljas, de har valt allmännyttan och en del specifikt Stockholmshem som bolag. de trivs och vill inte ombildas. Det som nu sker är gömt bakom rubriken, "aktiv fastighetsförvaltning". Det finns faktiskt inga bättre förvaltare än de allmännyttiga så motivet är nog ett annat!
Rågsvedsbor, kom till centrum på fredag och möt mig och andra socialdemokrater och berätta vad du tycker, och protestera gärna mot utförsäljningsplanerna med oss!!!
Närmare information på anslagstavlor och affischer nära dig....


måndag, december 03, 2007

Godmorgon Stockholmare!


Idag skriver svd att moderaterna i landstinget insett att de ägnat för mycket kraft åt systemförändring och att de framöver skall bry sig mer om människor, innehåll och kvalitet. Välkomna i gänget!
Beror detta på den annalkande julen eller opinionsläget?