onsdag, augusti 08, 2007

Det går bra för Stockholm....

I dagens SVD på näringslivssidorna presenterar och kommenterar Handelsakammaren i stockholm konjunkturläget. Sammanfattningsvis går det bra för stockholm. Två orosmoln tas dock upp, inga nyheter men ändock, infrastruktur med bäring på framkomlighet samt svårigheten att få bostad och arbetskraftbrist.
Det som är märkligt är hur den främsta företrädaren för handelskammaren inte ser någor hot i stagnationen på bostadmarknaden och de tendenser till ytterligare låsningar och minskad rörlighet på grund av politiska beslut på både riks och landstingskommunala nivåerna.
Kompetensförsörjningsfrågorna är de mest centrala frågorna att klara ut om Stockholm skall kunna bättre och även fortsättningsvis vara motorn i Svensk ekonomi.
På den direkta frågan om de omfattande ombildningar som nu sker i stockholm av de allmännyttiga bostäderna till bostadsrätter inte innebär ett hot mot en positiv utveckling svarar VD för handelskammaren ett kort "- Nej".
Denna brist på insikt, eller vurm för de styrande moderaternas politik kommer att drabba näringslivet som helhet mycket hårt. Både den offentliga sektorn och den privata.
Bostadspolitiken är en avgörande faktor för hur näringslivet skall kunna rekrytera kompetens. Utförsäljningarna med dess effekter är i förlängningen ett direkt hot mot företagens och vår offentliga sektors möjlighet att kunna rekrytera kompetent arbetskraft i en föränderlig värld med flexibla marknader.
Handelskammarens rapport visar på stora möjligheter, hoppas att de ryter i mot de styrande så att inte denna möjlighet och chans sumpas bort. Själv kommer jag ihåg det möte som jag var inbjuden till på handelskammaren, som borgarråd, då de största hoten mot ett framgångsrikt näringsliv presenterades. Högst upp på den dagordningen och listan stod bristen på bostäder.
Dyra fina bostadsrättsobjekt och villor finns det gott om till försäljning. Det som saknas är balansen och ett brett utbud av hyresrätter till rimliga priser, det måste ju till och med handelskammaren begripa är ett utav de mest överhängande hoten vi står inför framöver.
Och räntehöjningar och inflation och fler korkade borgerliga beslut på alla nivåer som utarmar den svenska modellen. Trygga människor med handlingsalternativ vågar mer!

ps. Som punkt 2 på listan var det skatterna som var det andra hotet. Tänk vad vi hade kunnat göra i stockholm med satsningar på infrastruktur, vägar och framkomlighet om exempelvis inte förmögenhetsskatten hade avskaffats. Det hade vi alla tjänat på, inkusive de som är förmögnast!