fredag, juni 29, 2007

Idag avslöjar VerkligenVerkligheten de tomma orden bakom stadens Nollvision mot klotter!

Igår gick jag en stadsvandring. Det var minst sagt upprörande. Under flera dagar har klottret debatterats och många upprörda röster hörts. Nedan kan du följa min dryga 2 timmars stadsvandring från stadshuset till gamla stan och tillbaka. Med "rätt" glasögon på sig var det ingen vacker syn. Skall vi verkligen ge upp eller skall vi se till att alla goda krafter samordnas i kampen för ett rent och vackert stockholm? På bilderna ser man allslöns skadegörelse, klotter och allmän nedskräpning. Klicka dig gärna fram genom eländet, du får turen i omvänd ordning, men det är lika illa i alla fall. Idag tar sig VerkligenVerkligheten an den moderata KLOTTERBLUFFEN. Under flera dagar har klotterfrågan och bristen på samlat ansvar och agerande varit i mediefokus. Begreppet, Tomma tunnor skramlar mest”, har getts ett ansikte i Mikael Söderlund (m), högst politiskt ansvarig och osynlig i debatten. Att det var tomma tunnor som skramlade är nu helt klart. I opposition så agerade borgarrådet kraftfullt och kritiserade att den historiska satsningen på stadsmiljö- och klotterbekämpning, (47+30 miljoner i budgetförstärkning).
Under mitt ansvar som gatu- och fastighetsborgarråd inrättades den centrala samordningsgruppen mot klotter. En kraftfull policy framarbetades och remisshanterades. Alla aktörer var eniga i agerandet utifrån policyn. Polisen, fastighetsägare, SL Fortum mfl.

När detta skulle behandlas i fullmäktige hade den nu högst ansvarige trots sitt tidigare höga tonläge urholkat förslaget och gått ifrån samförståndslinjen i ett enigt agerande mot klotter och skadegörelse.

Två löften från Moderaterna i opposition och valet 2006;

- Allt klotter skall bort inom 24 timmar
- Alla återvinningsstationer skall grävas ned

Resultat;

- Klottret sitter kvar längre än tidigare
- Ingen återvinningsstation har grävts ned
- Dessutom finns ingen förnyad ansats som bygger på det tidigare arbetet

Slutsats;

- Verkligheten har hunnit ifatt Moderaterna
- Man skall inte lova runt och hålla tunt!
- (s) fick tyvärr rätt, moderaterna avsatte inte de drygt 100 miljoner kronor extra som det skulle kosta med en 24 timmarsgaranti. Dessutom är inte en återvinningsstation nedgrävd. Det skulle kosta upp emot en miljard kronor att gräva ned alla. Här har uttalanden från majoriteten gjort klart att det löftet inte kommer att infrias.

Förslag till utvecklad klotterbekämpning!

- Ökad samverkan med övriga aktörer
- Gemensam upphandling i lokalt definierade saneringsområden
- Ökade krav på verksamhetsupplåtelser i gatu- och stadsmiljö
- Prioritering av borttagande av kränkande klotter och klottersanering i miljöer där barn vistas dagligen


Visst verkar det kraftfullt och förtroendegivande med långtgående löften, själv föredrar jag resultat! Nedan följer ett antal fotografier tagna under en kortare stadsvandring från stadshuset till Gamla Stan. Klottrets utbredning ser jag själv dagligen i ytterstadens Högdalen.

Det är dags att ta ansvar!!!

Kommentera gärna och kom med egna förslag om hur vi kan göra stockholm vackrare för både oss Stockholmare och våra besökare!!!



3 Comments:

Blogger Big Red said...

Det som förvånar undertecknad är följande: Hur och varför säljs dessa sprayer i handeln idag till dessa individer som får röja fritt efter eget motto, "visa upp dig så är du någon" Och hur kan man ha den inställning att klotter är en signatur för att "jag" finns. Då måste livet för dessa vara väldigt ytligt.
Mvh
Stefan

3/7/07 08:32  
Blogger VerkligenVerkligheten said...

Precis!
Det staden kan göra är att fortsätta samtal med detaljisterna om att inte ha färg framme för att minska stöldrisk, och att begränsa utbudet och endast sälja över disk.
Då kommer man en bit på vägen...

3/7/07 09:50  
Blogger Ulf Pettersson said...

Rönngren,
Mycket bra att du tar upp det här. Förfallet i Stockholm är verkligen tragiskt.

Det räcker inte med samtal med detaljister om stölder. Klotterprylar säljs i högkommersiella butiker (heter Highlights, en finns på St Eriksgatan har jag för mig) som är specialiserade bara på att sälja burkar, pennor och tillhörande grejer. Om staden kan få bort dessa butiker så skulle det säkert hjälpa till.

Forskning om klotter visar att det som kan stoppa klottret är att anhöriga till klottrarna säger ifrån*. För många klottrare är klottrandet en komplett livsstil. De kan därför inte dölja verksamheten från föräldrar och andra.

Men i dagens samhälle är det så accepterat att göra vad man vill, att föräldrar och övriga samhället inte går emot barn som börjar klottra och på allvar försöker få dem att sluta.

Alltså, för att stoppa klottret behövs allmänt starkare normer som säger att det är fel att klottra.
Därför är det även fel med lagliga väggar, konstutställningar, att kalla klotter för gatukonst etc.

--
* Se rapporten "Stockholmsungdomar som klottrar" av Sundell, Shannon och Löfholm. Jag tror den är utgiven av Stockholms stad, FoU-enheten.

25/8/07 11:15  

Skicka en kommentar

<< Home