torsdag, augusti 30, 2007

Stängningen av Convictus är en politisk och medmänsklig skandal!

Idag skriver Claes Heijbel om föreningen Convictus arbete med stockholms mest utsatta hemlösa, uteliggare, hiv-smittade och AIDS sjuka hemlösa. Lokalen är stängd och igenbommad och på fotografiet ovan kan du se vad som möter de som tidigare fått omtanke, en dusch och ett mål mat. En ståldörr med en tröstlös hälsning.
Att inte socialborgarrådet och det moderata styret förmått att lösa detta innan det gått så här långt är ingenting annat än en politisk skandal.
Jag var med på invigningen som oppositionspolitiker när verksamheten drog igång. I talet som dåvarande socialborgarrådet, Kristina Axen Olin, höll framhölls rollfördelning, stadens ansvar och frivilligkrafternas viktiga roll som komplement. Enligt dåvarande socialborgarådet var friviligkrafterna mycket bättre på detta med bemötande än vad kommunen är eller kommer att bli. (typ, ungefär).
Hur kommer det sig att nuvarande finasborgarråd och resten av moderatgänget i stadshusledningen inte förmår, med alla de resurser som står ansvariga borgarråd till förfogande, att ens lösa ett akut lokalbehov i en verksamhet som tagit ett ansvar långt utöver det som frivilligkrafter och ideélla skall behöva ta?
I det medmänskliga perspektivet är detta en social katastrof. Vart tar alla dessa männsikor vägen? Hur ser alternativen ut? När blir lokalfrågan löst?
Vem bär det yttersta ansvaret?
För mig är det solklart, samhället opch dess politiska ledning.
Detta är ynkligt hanterat och skämmigt ovärdigt för Stockholm som välfärdsstad.
Ordna lokalerna NU!
Igår avslog tydligen moderaterna mitt krav på att staden återkommande skall organisera en hemlöshetshearing där alla skall vara med samtdigt. även de hemlösa, deras anhöriga och klientorganisationerna. Politiker, tjänstemän och frivilligorganisationer brukar vara självskrivna.
Ompröva detta avslag kära moderater, jag tror att alla Stockholmare tjänar på öppenhet, dialog och möjligheten till ansvarsutkrävande.
Kristina Axen Olin brukar säga att hon i olika sammanhang skäms för hur saker har skötts och hanterats, i detta fall är det bara att instämma.
Hoppas finansborgarrådet tar sitt socialborgarråd i örat och skyndsamt fixar detta.
Jag hoppas att det blir folkstorm mot detta, så här får det inte gå till...



2 Comments:

Blogger Dag said...

Högern visar sitt rätta ansikte.
det är tydligen viktigare att skapa fler bostadsrätter än att ordna anständiga lokaler åt de som befinner sig längst ner på samhällsstegen.

30/8/07 10:26  
Blogger Rolf Nilsson said...

Convictus står helt utan lokaler under den mest kritiska perioden på året för de hemlösa och trycket på de andra härbärgena ökar än mer går det läsa i tidskriften Dagen. Av egen lång erfarenhet av hemlöshet kan jag hålla med om att vintrarna är ett helvete om det nu finns grader i helvetet. Men det anmärkningsvärda med detta evinnerliga tyckandet om hemlösa, är att vid arbetsdagens slut för den nu stackars lokalsökande personalen och de går hem till sig är de hemlösa människorna fortfarande lika hemlösa och tvingas ut i kylan igen. Det är patetiskt av alla inblandade i denna människovidriga
”hemlöshetskarusel”som råder, att hela tiden försöka förflytta fokus från sakfrågan till att handla om någon inkomstbringande sysselsättning för redan etablerade människor. På detta vidriga sätt flyttas fokuseringen till att denna gång handla om stackars Convictus och deras brist på lokal. Om en lokal skulle göra en hemlös människa mindre hemlös skulle frågan om en sådan vara relevant i sammanhanget. Men så är ju inte fallet. Trots detta verkar lokalerna för dessa stackars människor som har ett eget hem att gå till vara viktigare än att alla människor får ett hem.

Rolf Nilsson

20/1/08 01:53  

Skicka en kommentar

<< Home