måndag, mars 05, 2007

Jobb är bra men det krävs helhets tänkande!


Under parollen, "Nu trappar vi upp jakten på jobb", skriver finansborgarrådet (m) idag på debattsidan i city. Ja, nu kommer jobben och Stockholm är i stadig högkonjunktur. Ingen suprise direkt. Men, varför skall då de som är arbetslösa, pensionerade och sjuka få betala skattesänkningarna för de välbeställda friska som har ett arbete?

Kampen mot utanförskap måste föras utifrån den enskilde individens perspektiv och också utifrån helhet. Då behövs en fungerande offentligt finansierad välfärd som utjämnar skillnader och ger alla människor lika förutsättningar i livet. Oavsett om man är ung eller gammal!

Nu går utvecklingen åt precis motsat håll. Istället för att använda det gyllene tillfället av högkonjunktur till att satsa ännu mer i förskola, skola och äldreomsorgen görs neddragningar.

Hur skapas ett Stockholm till för alla när de som är utanför ställs ännu mer åt sidan i den Moderata välfärden, (den nya välfärden)?

En god utbildning, ett bra jobb och billig bostad är vägen till ett stockholm till för alla. Nu ser vi istället neddragningarna som kommer i den kommunala skolan, på kringresurser, förstärkningsresurser, personal och i lokaler. Vi ser det i neddragningarna av personal generellt i staden, (600-700 personer). Och vi ser det i de allt stramare budgetarna för kultur och fritidssektorn.

Att borgarna dessutom dragit ned den kommunala vuxenutbildningen till mindre än hälften mot tidigare är också ett bevis på den osunda mentaliteten som nu råder.

Jobbtorgen som Moderater snackar om finns redan och har funnits i olika sdn under flera år.

Var detta det nya? Då bidde det inte ens en tumme....

Allt detta i ett läge då vi egentligen har bättre förutsättningar än på mycket länge att kunna göra offensiva satsningar i hela staden, även ytterstadsområdena.

Vägen till delaktighet och inflytande samt integration går inte via privatisering och dogmatisk skattesänkarpolitik och tomt orerande. Om3-4 år är lågkonjunkturen tillbaka och chansen är förbi.

Tänk om kära borgare, för allas våran skull!