torsdag, februari 22, 2007

''Hål i huvudet''


Igår citerades Ylva Johansson (s) om synen på borgerlig äldrepolitik. En mycket rak och annorlunda beskrivning av ett förlopp där pengar satsas, utan analys, med god vilja till saker som i och för sig är viktiga men som i ärlighetens namn inte löser några långsiktiga problem, "hål i huvudet" : )
Under ett par dagar har SVD skrivit om äldrefrågorna utifrån olika undersökningar och utifrån både de enskilda äldres perspektiv och just behoven långsiktigt. Som gammal Rågsvedsbo är man ju glad att Rågsveds äldrecentrum får stå som exempel. De har just implementerat en mycket bra social projektverksamhet kallad Salongerna, i sin ordinarie verksamhet.
Pengar löser som påtalats många gånger inte alla problem och när satsningar görs måste det finnas en analys i botten, den analysen saknar borgerliga KD politiker som sitter i ansvarig ställning i regering, riksdag, landsting och i Stockholm stad.
Om kvalitén inom äldreverksamheterna inte skall urholkas ännu mer och om man på allvar tar till sig av de synpunkter som de äldre själva framför så krävs krafttag.
För det första och det som är absolut mest avgörande, både i ett kort och långt perspektiv, är att utbildningen av personalen inom äldreomsorgen skall vara konsekvent, ha ett långsiktigt perspektiv och inte bygga på frivillighet. Utbildningsbehovet måste täckas in, systimatiseras och vara en del i den vardagliga arbetsorganisationen. Utan utbildad personal faller kontinuiteten och kvalitén snabbt i mötet med den enskilde äldre. Rätten till äldreboende skall utökas, det skall räcka med social oro och den egna upplevelsen för att få tillgång till servicehusboende eller äldreboende.
Socialdemokraterna i Stockholms stadshus har i sitt budgetförslag som röstades ned av borgarna just tagit upp perspektivet med utbildning, vikten av förebyggande verksamhet samt att äldres behov och egna önskemål i högre grad skall påverka utformningen av äldreverksamheten och stödet från samhället.
Allt finns i fädiga politiska förslag, bara att plocka fram och genomföra.
Exempelvis, fixartjänsterna, självklart gratis, trygghetslarm till alla över 80 år eller om behovet finns, självklart tidigare, två timmars hemtjänst til ala över 75 år med förenklad biståndsgivning, möjlighet att välja mellan matlåda och hemlagad mat.
Om KD i Stockholm inte anser sig kunna gå med på våra förslag av pengabrist så har det nu en unik chans att ändå hänga på. Detta eftersom regeringen via Socialstyrelsen avsatt drygt 80 miljoner till Stockholms stad till just sådana ändamål.
Till beslut nu, det finns inga argument för att vänta, (som håller)!
Du som vill veta mer om Socialdemokratisk äldrepolitik kan beställa det äldrepolitiska programmet från Stockholms arbetarekommun.
Eller ringa mig för en stunds samtal...........