onsdag, mars 28, 2007

Anslaget/Insänt!

Här kommer beviset på att nya grepp lönar sig, (ibland). Nedan följer två öppna brev ställt till äldreborgarrådet som hitintills har ignorerat, dissat och inte svarat.
(Ännu ett) Öppet brev till äldreborgarrådet i Stockholm Ewa Samuelsson (kd).

Kära Ewa,

Vad gör du nu för tiden, varför hör du aldrig av dig, det var så länge sedan vi skrev vårt öppna brev. Vi väntar ännu svaret och undrar om du glömt oss, så snälla du hör av dig, vi väntar på besked. Du ska veta att vi saknar dig i arbetet med förbättring av vår stad. Speciellt när det handlar om, de äldre som du lovat allt vad vet jag. Du borde höra av snart så vi kan göra upp om äldreomsorgsutveckling och kvalité. En del av vårt hjärta kommer alltid att handla om det.

Leif Rönngren (s)
Vice ordförande äldrenämnden Stockholm



Nedan det förra brevet som publicerades i city!


Under den förra mandatperioden infördes fixartjänster för Stockholms äldre. De så kallade fixarna är kommunalt anställda personer som hjälper äldre i hemmen med riskfyllda vardagssysslor. Alla äldre i Stockholm har i dag rätt till avgiftsfri hjälp av fixarna. Så tycker jag det ska fortsätta vara.

Stockholms äldre har visat sig uppskatta sina fixare. Många äldre blir lättade när de får hjälp med vardagliga göromål som de kan ha svårt att utföra själva. Att byta en glödlampa i taket eller hänga upp gardiner kan vara svårt när man börjat bli lite stel eller yr.

Men den faktiska hjälpen fixarna ger stadens äldre är inte enda vinsten – antalet olyckor i de äldres hem har minskat kraftigt. Det är en stor vinst i minskat lidande för varje person som slipper skada sig, men det är också en ekonomisk vinst för staden. Enligt Räddningsverket kostar fallolyckorna Stockholms län, landstinget och kommunerna omkring en miljard per år.

Ni i den borgerliga majoriteten i Stockholm verkar inte se hur uppskattade och effektiva fixartjänsterna är. Istället för att uppmuntra och utveckla ett lyckat koncept med avgiftsfria fixare vill ni nu att Stockholms äldre ska betala 185 kronor i timmen för att få hjälp. Du Ewa försvarade denna avgiftsbeläggning i budgetdebatten i december 2006. Du sa att det var orättvist att alla skulle få hjälp utan att betala. När du sedan dess mött media säger du en annan sak. Vågar du inte stå för din politik? Jag är övertygad om att Stockholms äldre är mycket intresserade av att få veta vad som gäller.

Det är klassisk högerpolitik ni bedriver. Istället för att fortsätta med en reform som slagit väl ut, är uppskattad och effektiv, väljer ni att införa en avgift. Det kommer leda till att de fattigaste pensionärerna inte har råd att köpa den hjälp de behöver, medan de rikare kan fortsätta få hjälp med de riskfyllda vardagssysslorna.

Stockholms stad går bra. Det finns pengar. Vi socialdemokrater till använda dessa pengar för att satsa på våra äldre. I vårt budgetförslag avsatte vi drygt 46 miljoner mer än majoriteten, pengar som bland annat kunde ha använts för att fortsätta med avgiftsfria fixare.

Min fråga till dig Ewa Samuelsson är hur du tänker använda det tillskott på knappt 85 miljoner kronor Stockholm nu får från regeringen för äldrefrågorna. Kommer de populära fixarna få fortsätta komma hem till pensionärerna utan uppdelning mellan dem som har råd och dem som inte har? Eller ska fixare vara en lyx som bara de rikaste har rätt till?

Vänligast,

Leif Rönngren (s)
Äldrepolitisk talesman för socialdemokraterna i Stockholm