lördag, oktober 04, 2008

Idag 4:e Oktober firar vi kanelbullens dag!

Nåt annat finns inte att fira. Men, säkerligen kommer näringslivsfolk av olika slag att ta en paus från finanskrisen och bankkrisen för att för en stund minnas deras manifestation för 25 år sedan.
Jag var där. Aldrig förr hade jag sett så många direktörer i fina kläder, så arga och aggresiva. Vi var några från SSU-Stockholm som delade flygblad. Det uppskattades inte. Själv fick jag ta emot slag från en herre och dam som med sina paraplyer slog flygbladen ur händerna på mig. Jojo, fint folk kan dom...
En annan händelse som säger mer om direktörerna än om oss ungsocialister var när vi bar runt en kompis i bärstol. Vi iklädda jutesäckar, kompisen i kritstrecksrandigt, tjusigt värre, tillbehör såsom fet cigarr var en självklarhet. När han skrek "- Bort med skatterna, krossa facket, barnarbete tillbaka.", så var det många som från direktörshållet inte fattade ironin. "-Sktibra, äntligen vågar någon säga det rakt ut.". De trodde vi var från MUF och inte SSU. Så kan det gå.
Och hur har det gått med kapitalismen då? Ja, inget vidare om jag läser i min hustidning SVD. Dessutom så har de rika blivit rikare, på de fattiga, sjuka och arbetslösas bekostnad. Istället för breddat ägande och en demokratisering av arbetsliv och marknad, så är det fler och fler miljadärer och en vardag där demokratin har fått stå tillbaka för marknaden.
25 år har gått och idag gör sig riskkapitalbolag stora vinster på vård och omsorg, pengar som kunnat användas till ökad välfärd och trygghet förs istället iväg som vinst till nåt skatteparadis.
Det är dags att sätta upp ekonomisk demokrati högt upp på dagordningen igen. När pengar styr så respekteras inte mänskliga värden. Slå upp tidningen och notera att kapitalismen behöver tyglas med regleringar. Marknaden är inte god och sund, den är helsjuk och behöver omvårdnad och en riktig injektion av demokratisering.
Idag ses vi i Årsta Folkets Hus!