onsdag, maj 09, 2007

Stenrik allmännytta nobbar socialbidragstagare!


Nu får det vara nog! Hur långt kommer de borgerliga politikerna gå? Utanförskapet i stockholm späs på och drabbar alltfler med de nya politiska direktiven till hårdare tag mot människor med socialbidrag. Jag blir förbannad! Även om jag själv har en hyreslägenhet så står jag i bostadsförmedlingskön. Jag tänkte att det var intressant med en ögonblicksbild av hur det ser ut i vårt kära stockholm idag. Här följer en sammanställning av ögonblicksbild av lediga lägenheter på http://www.bostad.stockholm.se/ med och utan särskilda krav.
den 9 maj 2007 på fm.
Med anledning av de särskilda krav som nu införts på bostadsmarknaden i Stockholm av de allmännyttiga bostadsföretagen har jag gått in på bostadsförmedlingens hemsida och tagit ut samtliga lägenheter och de eventuella krav som ställs på de bostadssökande.
Totalt antal lägenheter
Vid tillfället fanns det 207 stycken lediga lägenheter att söka. Lägenheterna är både kommunala och privat ägda.
Antal lägenheter med generella krav
Av de 207 lägenheterna var 67 lägenheter möjliga att boka utan att det ställdes särskilda krav. Med något undantag var de belägna i ytterstaden.
Antal lägenheter med särskilda krav
Av de lägenheter som var bokningsbara ställdes det särskilda krav på 140 stycken utav lägenheterna. Dessa lägenheter var jämt fördelade över staden.

Exempel på särskilda krav från Bostadsbolag och fastighetsägare
- Ej socialbidrag, (socialbidrag räknas ej som inkomst).
- Fast anställning, (ej tillfälliga arbeten, projektanställning o.dyl.)
- Ej a-kassa.
- Max antal barn preciserat.
- Referenser från tidigare boende
- Årsinkomst motsvarande minst 3 gånger årshyran.

Slutsats
Det har blivit en allt tuffare bostadsmarknad. Många stockholmare är utestängda från både kommunala och privata fastighetsägare. Signalen om hårdare krav från politikerna och de allmännyttiga företagen har fått en del privatvärdar att gå ytterligare ett steg och de exkluderar också de med a-kassa.
Även om fokus har varit på Järvafältet så slår tillämpningen av regelverket över hela staden.
Lägger man dessutom till ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter och att det inte finns någon större andel lediga hyreslägenheter i innerstaden blir bilden av det segregerade Stockholm allt tydligare.

Några ord på vägen
Detta är inte genomtänkt, vad säger ansvariga politiker till den ensamstående mamman som har kompletterande socialbidrag och arbete och som behöver flytta eller byta upp sig till en större lägenhet?

Vad händer med de försöks- och träningslägenheter som är en viktig insats för att stödja de som av någon anledning hamnat utanför att få en väg tillbaka till bostad och arbete. För många har detta varit den enda vägen tillbaka till ett ordnat socialt liv?

Hur skall den som inte ännu gjort sitt inträde på den ordinarie bostadsmarknaden kunna komma in när de måste kunna visa upp referenser på tidigare boende i hyreslägenhet?

Var är valfriheten som det alltid talas väl om. Nu hårdnar samhällsklimatet! Det är de som redan befinner sig utanför som skall betala borgarnas politik. Värt att notera är att det blir fler än de som direkt drabbas som kommer få betala för denna segregations politik.

Otrygghet, utanförskap och känslan av hopplöshet hos alltfler Stockholmare drabbar förr eller senare även de välbeställda, trygga och hårt arbetande Stockholmarna.
Det stavas SOLIDARITET inte SOLIDITET!!!

1 Comments:

Blogger VerkligenVerkligheten said...

Förutom Järvafältet så har jag sett at särskilda regler gäller även för olika andra stadsdelar

Här följer några exempel.

Hagsätra
Hässelby Gård
Grimsta
Blackeberg
Södermalm
Farsta
Enskede
Liljeholmen
Södra Hammarbyhamnen
Vårberg
Sätra
Gamla Enskede

m.fl

9/5/07 11:34  

Skicka en kommentar

<< Home